Adviezen

Verzorging

Wassen en drogen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water, liever zonder zeep. Douche niet te vaak, niet te heet en niet te lang. Droog de voeten met een schone handdoek heel goed af, vooral tussen de tenen. Wacht even met het aantrekken van de sokken om uw voeten de kans te geven op te drogen.

Verzorgende crème

Evenals dagelijks tandenpoetsen, heeft de huid van de voeten ook dagelijkse verzorging nodig. Welk verzorgingsproduct is afhankelijk van het huidtype. Vraag hiervoor advies aan uw pedicure.

Beschermen

Bescherm de huid tegen vocht, kou, wind en wondjes. Controleer en verzorg wondjes dagelijks.

Sokken

Draag dagelijks schone, katoenen of wollen sokken en geen synthetische kousen of panty’s, zeker niet bij een schimmelinfectie. Voorkom knellende kousen of sokken met naden.

Schoenen

Goede, passende schoenen zijn heel belangrijk voor uw voeten. De schoenen moeten voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in de lengte, de breedte als ook de hoogte. Verder moet de schoen steun bieden aan de hiel, enkel en voetzool en moet de schoenzool sterk en flexibel zijn. Leren schoenen ademen en vormen zich naar de voet.

Tip: Koop uw schoenen in de namiddag. In de loop van de dag zijn de voeten enigszins opgezet en zo voorkomt u knellende schoenen en … voetproblemen. Bij de betere schoenenzaak kunnen de voeten worden opgemeten, zijn schoenen in verschillende breedtematen verkrijgbaar en krijgt u deskundig advies.

Nagels

Nagels knippen

Gebruik een goede nagelknipper of tang. Knip de nagels recht af en vooral niet te kort, de hoekjes kunt u iets vijlen. Rond geknipte nagels veroorzaken het ingroeien daarvan.

Ingroeiende teennagel

Bij een ingroeiende nagel groeit het puntje of de zijkant van de nagel in het nagelbed. Voorkom deze pijnlijke aandoening door te zorgen voor de juiste schoenmaat. Knip de nagels niet te kort en niet te rond. Voorkom een weke nagelomgeving door veel baden en transpiratie. Tóch problemen? Neem snel contact op met uw pedicure om een ontsteking te voorkomen.

Schimmelnagel

Bij een schimmelinfectie van de nagel, is de schimmel tussen de nagelplaat en het nagelbed terechtgekomen en groeit vandaar de nagelplaat in. De nagelplaat verkleurt en wordt dikker, brokkeliger en kan loslaten. Een schimmelnagel gaat niet vanzelf over, maar kan zich langzaam uitbreiden. Behandel de schimmelnagel met een anti-schimmeltinctuur. Hiervoor is stiptheid en geduld nodig omdat het maanden duurt voor het aangedane gedeelte is uitgegroeid.
De pedicurebehandeling bestaat uit het frequent dunner frezen van de nagel en het schoonmaken van de nagelomgeving (elke 4-6 weken), zodat de tinctuur de schimmel beter kan bereiken.
Adviezen om herbesmetting te voorkomen: gebruik alleen een schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten en draag dagelijks schone katoenen of wollen sokken (geen synthetische kousen of panty’s). Was de handdoeken en sokken op minimaal 60 graden. Voorkom vochtige voeten, draag open of leren schoenen en wissel om de dag van schoenen. Gebruik ook een schimmeldodend middel in de schoenen.

Huid

Blaren

Blaren ontstaan door te hoge wrijving van de huid. Voorkom dit door goed passende schoenen, draag sokken/ kousen van goede kwaliteit (wol, katoen) en houd de voeten droog. Tijdens langdurende belasting kan Wandelwol of intapen van de voetzool helpen.

Eelt en kloven

Eelt ontstaat door extra druk op de huid en is een natuurlijke reactie. Overmatig eelt kan aanleiding geven tot klachten als pijn, likdoorns of kloven wanneer het eelt barst. Kloven zijn barsten in de huidlaag die zelfs kunnen gaan bloeden (wondje) en wat erg pijnlijk kan zijn. Dit kan het gevolg zijn van een te droge of te harde huid (eelt) die niet meer soepel kan meebuigen. Voorkom eelt en kloven door te zorgen voor de juiste schoenmaat en de juiste huidverzorging. Tóch problemen? Neem contact op met uw pedicure.

Likdoorn

Een likdoorn is eelt op een relatief klein oppervlak dat door de continue druk naar binnen groeit. Het eelt verhardt tot hoornachtig en drukt pijnlijk tegen het omliggende weefsel. Een likdoorn verdwijnt meestal niet vanzelf en kan steeds pijnlijker worden.
Gebruik geen likdoornpleisters, door een hoornoplossend middel in de pleister wordt de huid rondom de likdoorn ook aangetast. Laat de likdoorn door de pedicure vakkundig en pijnloos verwijderen. Voorkom wrijving en druk op de plek van de likdoorn (pak dus de oorzaak aan).

Voetschimmel

Voetschimmel ontstaat door een schimmelinfectie van de huid van de voeten. Dit gaat meestal niet vanzelf over, maar kan goed behandeld worden met Daktarin, Mycosan of Lamisil.

Wintertenen of wintervoeten

Bij wintertenen is er sprake van een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de voethuid op koude. De grotere vaatjes vernauwen om de warmte vast te houden, maar de kleine haarvaatjes verwijden juist. Hierdoor verkleurt de huid paars/blauw/rood, zijn de plekken warm, gezwollen, soms tintelend en erg pijnlijk, met name bij kou. Bevorder de doorbloeding van de haarvaatjes door blootstelling aan kou te vermijden, draag warme en niet knellende sokken, sloffen of schoenen en gebruik een voetencrème die de doorbloeding bevordert.

Wrat

Een wrat is een virusinfectie van de huid. Wratten hebben vaak een hard en knobbelig oppervlak met kleine zwarte puntjes. Door het lichaamsgewicht zijn wratten op de voetzool plat. Behandeling is gericht op het ‘vernietigen’ van de opperhuid waarin zich de virusdeeltjes bevinden. Voorkom vochtige voeten en loop niet op blote voeten in vochtige ruimten.

Zweetvoeten en/of onaangename geur

De geur ontstaat door afvalstoffen van bacteriën. Voorkom vochtige voeten, draag sokken en schoenen die ventileren. Gebruik verzorgingsproducten die vocht opnemen.